Privlaka

Privlaka je malo ribarsko turističko mjesto smješteno između otoka Vira na zapadu te najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina na sjeveroistoku.

POVIJEST I TRADICIJA SABUNJARSTVA
Privlaka se po prvi puta spominje 1296. godine a kroz povijest je najbolje upamćena po svojim sabunjarima, ljudima koji su kroz dugi niz godina ljeti i zimi ručno vadili pijesak (sabun) sa morskoga dna. Tim istim sabunom nanovo je sagrađen i grad Zadar nakon stravičnog uništenja u 2 sv. ratu. Nažalost tradicija sabunjarstva gotovo je u potpunosti uništena.

PRIVLAKA DANAS
Privlaka je danas sve više okrenuta turizmu pa se na poluotoku može pronaći i velik broj apartmana, restorana i kafića. Glavni aduti u turizmu su plaža Sabunike, jedna od najljepših pješčanih plaža u županiji, ljekovito crno blato u blizini kampa Dalmacija, te velik broj spomenika kulturne baštine među kojima prednjače crkva sv. Vida, bunar Sokolar te župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije.

Privlaku je najlakše upoznati biciklom ili pak vožnjom brodom.

Posjetite još i ...

Zahvaljujući izvanrednoj lokaciji Privlaka je i idealno ishodište za posjet mnogobrojnih povijesnih lokaliteta, te nacionalnih parkova smještenih u blizini.

Grad Zadar

Preko 3 000 star grad Zadar oduševit će Vas svojom starom gradskom jezgrom ali i mnogobrojnim modernim instalacijama poput Morskih orgulja i Pozdrava Suncu.

Grad Nin

Najstariji hrvatski kraljevski grad odiše jedinstvenim šarmom a nudi i jedinstveni uvid u proces proizvodnje soli kroz svoj neobični Muzej soli.

NP Kornati

Jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Stotine otoka, kristalno more, klifovi i bogata povijest. Do parka se može doći isključivo morskim putem.

NP Krka

Slapovi Krke nude nezaboravan prizor. Lagana šetnja kroz park nudi nešto drugačiji pogled na Dalmaciju.

NP Paklenica

Bilo da ste zaljubljenik u penjanje ili samo želite uživati u spektakularnom pogledu nacionalni park Paklenica ima Vam mnogo toga za ponuditi.